Mer om aktier

Hur svårt kan det vara att köpa lågt och sälja högt? Tanken har nog slagit många människor som hör talas om framgångshistorier på Wall Street och vill bygga en ekonomisk frihet på börsen. ”Aktier” är ett ord som har olika betydelse för olika människor. Medan vissa personer ser det som vägen till ekonomisk frihet, ser andra det
som ett lotteri gjort för att råna vanliga människor. Oavsett vilken relation du har till börsen så hoppas vi att denna text kommer vara intressant.

En aktie är kort sagt en del av ett företag, varken mer eller mindre. Äger du en aktie så äger du en del av det företaget som utfärdat aktien och kan därmed ha rätt till utdelning från företagets vinst eller rösträtt på företagets stämmor. Vid slutet av december 2021 uppgick aktieförmögenheten av svenska börsnoterade aktier på den svenska marknaden till 13 482 miljarder kronor.

Har du någon gång som aktieinvesterare funnit dig själv i en situation där du skulle vilja köpa fler aktier men saknar kontanter till att ta steget? Kanske har börsen hamnat i en situation där den fallit på kort tid och du ser en möjlighet till att ”köpa dippen” och få dina
favoritaktier till en saftig rabatt? Så länge du inte redan har en hel del kontanter att använda eller så kallat ”torrt krut” tvingas du dock stå kvar på perrongen och se möjligheten glida dig ur händerna, andra tar chansen och du blir grön av avund. Detta är ett tillfälle då du kan vilja överväga att belåna dina befintliga aktier, även kallat att ”handla med hävstång”.

Som med alla lån är dock det viktiga vad du gör med pengarna som du har lånat, eftersom de ska betalas tillbaka. En viktig tumregel kring lånade pengar är att du ska använda dem till att investera i något som skapar en avkastning eller en vinst på pengarna, och inte på konsumtion som resor, kläder, en ny TV och så vidare.

När du ska belåna din portfölj (din samling av aktier och/eller fonder) så är en viktig siffra att ha i åtanke dina aktiers belåningsvärde, det vill säga värdet som avgör till vilket belopp dina aktier kan belånas. Här handlar det om aktiens stabilitet där en stabil och bra aktie
kan belånas upp till 95% och en mindre stabil aktie inte kan belånas alls, här sätts det inget snitt heller utan alla belåningsvärden sätts individuellt aktie för aktie.

Vad kostar det då att belåna en aktie? Risken för aktiemäklaren som betalar ut lånet är ju relativt låg eftersom du har satt din portfölj som säkerhet för lånet, vilket i sin tur gör att räntan kan vara ganska låg. Det beror dock på hur mycket pengar du vill låna och hur stor del av aktievärdet du vill belåna, det kan sträcka sig från 0% ränta till en bra bit över 6% och till och med ännu högre beroende på din mäklare. Var dock väldigt försiktig med att använda mer än 30% belåning då aktiens minskade värde på börsen ökar belåningsgraden.

Ingen annan ska förklara för dig om du borde eller inte borde belåna dina aktier för dina steg på börsen, för att underlätta så kommer här lite fördelar med att använda hävstång, men också lite risker som är väldigt viktiga att ha i åtanke.

Om det skulle dyka upp ett bra tillfälle för att investera så är det aldrig fel att ha lite pengar tillgängliga. Däremot är det sällan du som investerare alltid har en kassa redo för sådana tillfällen vilket gör kreditutrymmet till ett effektivt redskap.

Börsen är en plats där det krävs en enorm disciplin och ett kyligt psyke för att lyckas. Alldeles för många människor har köpt när det varit dyrt för att de inte vill missa trenden, och sedan sålt billigt för att de fått panik. Om du använder hävstång så blir disciplinen bara ännu viktigare och att verkligen lita på din långsiktiga plan, annars förlorar du ännu mer pengar.

Din aktiebelåning kan såklart göra att din avkastning blir högre, men går det dåligt för dig på börsen blir också förlusten desto större. Har du ett lån på 50% av ditt portföljvärde, blir din hävstång 1,5 gånger din insats. Skulle du därför förlora på aktierna så skulle förlusten bli 50% större än om du inte var belånad, och går du med vinst blir också vinsten 50% .större